WordPress eller statisk hjemmeside - hvad er bedst?

Skærme i forskellige størrelser som viser en hjemmeside opbygget i WordPress

Forskellen på WordPress og en statisk hjemmeside 

Dette afsnit er en smule teknisk, men jeg skal prøve at gøre det så enkelt som jeg kan.

Det som bliver indlæst af din browser er faktisk det samme uanset om du har en statisk hjemmeside eller en hjemmeside som kører WordPress. Begge løsninger sender HTML, CSS, Javascript og indhold til browseren som så fortolker koden og viser indholdet som du eller webdesigneren har valgt det skal vises.

Forskellen er at koden for den statiske hjemmeside bliver skrevet skrevet direkte ind i de filer som lægges op på dit webhotel. Herefter ændre hjemmesidens indhold sig ikke, med mindre der ændres i selve koden, derfor kaldes det en statisk hjemmeside.

WordPress er derimod et CMS (Content Management System) som bruger en database og afvikler programkode på serveren, som derefter generere HTML koden dynamisk. Det betyder du kan ændre på hjemmesidens indhold lige så nemt som du kan i et Word dokument.

Eksempel på den HTML kode som fortolkes af din browser
Eksempel på den HTML kode som fortolkes af din browser

Fordi en WordPress hjemmeside generere HTML koden dynamisk, er det også muligt at vise forskelligt indhold ud fra bestemte betingelser.

Fordele og ulemper ved WordPress

Som jeg før var kort inde på, så er WordPress et CMS (Content Management System), og det betyder du via en grafisk brugerflade nemt kan redigere i hjemmesidens indhold, uden at have kendskab til den bagvedliggende kode.

Der er dog mange andre fordele ved WordPress, her er nogle af dem:

  • Du kan selv oprette nye undersider, nye produkter eller andre typer indhold din hjemmeside er udviklet til at understøtte.
  • Du kan have en blog/nyhedssektion.
  • Du kan nemt håndtere en række SEO indstillinger.
  • Du kan udvide funktionaliteten via plugins.
  • Du kan vise data dynamisk og evt. vise data fra 3. part.
  • Du kan tilbyde dine brugere at sortere eller filtrere indhold ud fra forskellige kriterier.
  • Du kan nemt indsamle data (f.eks. fra en kontaktformular) og gemme dem i databasen. 
  • WordPress udvikles hele tiden og det betyder hjemmesiden udvikler sig i takt med internettets udvikling.

Men der er også ulemper ved et CMS som WordPress:

  • WordPress skal hele tiden opdateres af hensyn til sikkerheden.
  • Når WordPress og plugins opdateres, er der risiko for nogle af delene ikke er kompatibel, hvilket kan kræve tilpasninger, udskiftning af plugin eller rulle en opdatering tilbage.
  • Når du selv har mulighed for at ændre i hjemmesiden, er der også risiko for at du laver fejl.
  • Fordi hjemmesiden er dynamisk, kan noget holde op med at virke.

WordPress er bare et af mange forskellige CMS

Der findes mange andre typer CMS, men WordPress er verdens mest benyttede CMS, og bruges på alt fra mindre hjemmesider til omfattende websites fra store internationale koncerner. Og det er med god grund, for WordPress er brugervenlig, kan tilpasses til ethvert behov og udvikles hele tiden.

Nogle af de fordele WordPress har i forhold til andre CMS som Wix, Webflow, Squarespace og lignende er, at du ikke er bundet til deres hostingløsning, og derfor har mulighed for at have hjemmesiden og dens data liggende på et selvvalgt dansk webhotel. Og du kan nemt flytte siden til et andet webhotel, hvis der skulle blive behov for det. Og fordi WordPress er open source, så er der stort set ingen grænser for hvordan det kan tilpasses og udvides.

Fordele og ulemper ved en statisk hjemmeside

Ved en statisk hjemmeside er HTML kode og alt indhold gemt direkte i hjemmesidens filer. Det betyder du ikke selv vil kunne redigere i hjemmesiden, med mindre du har styr på HTML, CSS og javascript. Men det betyder også at der ikke er noget CMS som skal vedligeholdes og der er ikke de sikkerhedsproblemer som der kan være ved et CMS som ikke bliver vedligeholdt.

Her er nogle af de fordele der er ved en statisk hjemmeside:

  • Ingen CMS som skal skal opdateres.
  • Statiske HTML filer kan ikke hackes.
  • Kan være billigere i service.
  • En statisk hjemmeside kræver meget få ressourcer af dens webhotel

Ulemper ved en statisk hjemmeside:

  • Du eller din webmaster skal kunne redigere i HTML koden.
  • Ikke helt så skalerbar som en WordPress hjemmeside.
  • Ikke så nemt at skifte webbureau, da der er færre som har styr på udvikling og servicering af statiske hjemmesider.

Er det ikke lige meget hvad jeg vælger, når jeg har webmaster service?

Selv om du har en dygtig webmaster til at redigere hjemmesidens indhold, så kan der stadig være fordele ved at vælge den ene løsning frem for den anden.

Fordi der ved en statisk hjemmeside skal redigeres direkte i hjemmesidens kode, så kan opdateringer af indholdet tage længere tid. Omvendt så skal der ikke bruges tid og ressourcer på løbende opdatering af et CMS. 

Så hvis du kun sjældent skal have ændret i hjemmesidens indhold, så kan en statisk hjemmesiden nok bedre betale sig. Men hvis der jævnligt er behov for ændring af tekster, billeder, produkter, medarbejdere og lignende, så kan en WordPress hjemmeside ofte bedre betale sig. 

Derudover kan der være nogle funktionelle behov, der bare ikke kan laves på en statisk hjemmeside, og som derfor ikke vil være et brugbart alternativ til WordPress.

Få vejledning om dine behov

Hvis du skal have en ny hjemmeside, og du er i tvivl om hvilken løsning der er den rigtige for dig og din virksomhed, så er du altid velkommen til at tage fat i mig, og få en dialog om de forskellige muligheder i forhold til dine behov.

Fejl
Beskeden kunne desværre IKKE sendes!
Giv mig i stedet et kald på tlf. 20 94 49 15.